Čaša vode kao pomoć da razumete zašto vam treba prazan prostor

Ispred vas je čaša vode do pola napunjena vodom. Šta vi kažete?

Čaša je polupuna.

Ne. Čaša je poluprazna.

Reći da je neko optimista ukoliko čašu do pola napunjenu vodom opisuje kao polupunu, ima smisla. Za takve se ljude misli da u životu pre svega vide sadržaj i očekuju da ’čašu dopune do vrha’ što bi bila idealna situacija.

Ako je za vas, recimo, čaša poluprazna, na prvu loptu biste bili svrstani u pesimiste. Reklo bi se da život gledate pre svega kao prazan sa tendencijom da takav i ostane.

Vreme za drugačiji pogled

Ovakvi opisi čaše i stavovi optimiste i pesimiste podrazumevaju da sa prihvata ideal punog života (pune čaše). Ali, način na koji se poslednjih decenija živi, multitasking koji se podrazumeva i radno vreme koje polako nestaje iz rečnika, može se nazvati ’punim životom’. U ovakvom životu nema više praznog prostora, baš kao što nema ni u čaši koja je do vrha napunjena vodom. Kad aktivirate zdrav razum ili zakon fizike ako vam je jača strana, znate da nešto iz života (čaše) mora da izađe da bi nešto drugo ušlo. Ako biste u čašu punu vode dolili još vode, iz nje će se preliti tačno onoliko koliko ste dosuli. Ne samo da ćete napraviti nered već ćete opet ostati sa punom čašom.

U ovom slučaju, puna čaša kao metafora za život pun obaveza i sadržaja, isplaniran tako da nema praznog prostora za bilo šta novo sa strane, znači i status quo. Stres i pritisak o kojima se toliko priča samo su posledice ovako punih života u kojima nema mesta za novo i nešto drugo. To povlači za sobom i manjak produktivnosti i kreativnosti koje traže slobodno vreme i slobodan hod. Dakle, traži se prazan prostor. Nešto mora da izađe ako biste manje stresa i manje pritiska.

Pesimisti u pravu

Ovakvo posmatranje života, posla i obaveza dovodi pesimiste s početka teksta u prednost. Oni vide polupraznu čašu što će reći da otvaraju prostor za nove sadržaje, nove ideje, neke druge vrednosti.

Bili pesimista ili optimista, da biste pomerili granice ili pravili korake napred, treba vam slobodan prostor. Ovo je jedini način da prestanete da se vrtite u istom krugu sadržaja i obaveza. Ne možete izvoditi iste radnje, a pri tom očekivati drugačije rezultate. Da biste doneli promenu, morate iz života ili posla nešto izbaciti i ’prodisati’.

Dobar je savet iskusnijih psihijatara i poslovnih ljudi da nije na odmet uvek podsetiti metafore ’čaša vode’ u stanjima stresa i pritiska. Čisto da vas podseti da je najverovatniji uzrok vašeg stresa upravo puna i prepuna čaša koja se mora isprazniti. Do nekog nivoa.

Čaša vode na poslu

Poslovni savetnik Dejvid Finkel bi sigurno podržao ideju o slobodnom vremenu i prostoru u poslu. Manje rada – više profita samo je jedna od teza koje se oslanjaju na metaforu ’čaša vode’. Ne samo da će vam slobodno vreme doneti priliku da se opustite, već ćete otvoriti vrata novim idejama, kako to kaže Finkel. A, stiže i profit.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde