Kome da se obratite u potrazi za inovativnom idejom?

Ključne tačke
  • Iako mediji kao prototip inovatora neumorno nude pripadnike mlađe generacije, praksa govori sasvim suprotno.
  • Više sede kose, više inovativnih ideja – zaključak je iznikao iz prakse.
  • Velike inovacije koje donose velike promene proizveli su vremešniji preduzetnici.

Veća je verovatnoća da će jedan veteran poslovnog sveta iznedriti novu poslovnu ideju ili doneti neku inovaciju nego ’klinac’ u dvadesetim nonšalantne spoljašnosti.

Iako mediji kao prototip inovatora neumorno nude pripadnike mlađe generacije, praksa govori sasvim suprotno. Velike inovacije koje donose velike promene proizveli su vremešniji preduzetnici. Bez obzira na vrstu ideja koje su revolucionarne, za njih nisu krivi klinci sa kapuljačama koji ’čukaju po tastauri’. Naprotiv.

Inovatori sede kose

Više sede kose, više inovativnih ideja – ukratko je zaključak iznikao iz prakse.

Francuska profesorka biznisa Virva Salmivara i njeni saradnici pregledali su podatke dobijene od 2900 nemačkih preduzetnika. Potvrdili su popularnu mudrost da mlađi osnivači zaista dolaze do više inovacija.

Ali, kakva je bila priroda ovakvih ideja?

To su novi softveri, nove tehnologije za smanjenje troškova ili smanjenje vremena proizvodnje što su nesumnjivo vredna poboljšanja i napredak. Ali, ako zaista želite napredak, veliki iskorak u poslu i način na koji se posao obavlja, treba da se kladite na starije preduzetnike sa više iskustva. Stariji vam neće doneti postepena poboljšanja već suštinske napretke.

Otkrili smo da svakih 10 godina starosti povećava verovatnoću od 30 odsto da se uvede neka tržišna novina. Preduzetnici koji su duboko zagazili u karijere, koji su okrenuti ka inovacijama i koji su menadžerski iskusni imaju tri puta veće šanse da iznesu poslovnom svetu neku novinu“, napisala je profesorka Salmivara.

Iskusniji preduzetnici imaju znanje, mrežu i resurse da preduzmu hrabrije poteze i uspeju u realizaciji. Profesorka sa saradnicima veruje da je veći broj ideja starijih posledica njihovog rada, iskustva i, na kraju, bogatstva.

Inovatori u celom svetu

Ovakvi podaci koji su evropskog porekla potvrđeni su i na drugim svetskim tržištima.

Takođe, zajedničko svim tržištima bez obzira na geografiju je da ima mladih genijalaca, ali da su to pojedinačni slučajevi. Jedan je Zakerberg ili Mask koji su sa nepunih 30 svima doneli velike promene. Isto je i sa svetom naučnika – briljantnih mladih umova je bilo i biće. Ali, to su pojedinčani slučajevi.

Ono što ovakvo istraživanje uči je da je pametnije da se obratite nekom starijem ukoliko vam treba nova ideja koja će suštinski promeniti vaše poslovanje. Možda vas razuveriti neki superklinac, ali znajte da je to samo pojedinačan slučaj. Inovacije su ipak na strani sedih glava.

Zato, kada vas narednog puta neko pita da zamislite ekstremnog inovatora, majstora novih velikih ideja, setite se ovog istraživanja. Revolucionarne ideje nisu vlasništvo mladih. Pomislite na Čarlsa Darvina, recimo, i njegovu pojavu. Nemojte zamišljati kudravog klinca nemirnih očiju. Ili, možete da krenete i od sebe ukoliko iza sebe imate više poslovnih kilometara.

U redovima veterana kriju se najveći inovatori, kaže statistika.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde