’Pravilo 85’: Kako da znate gde su vam granice?

Pravilo 85’ su postavili naučnici sa Jejla i koristiće vam ako biste da saznate koliko možete i gde su vam granice.

Bilo da učite strani jezik, učite da skijate ili nov kompjuterski program, važi isto pravilo. Ako ste previše uporni i ’gurate’ do krajnjih granica, neće vas zaobići nervoza, umor i na kraju odustajanje (na skijanju ćete se verovatno i povrediti). Ako niste dovoljno uporni i istrajni u učenju, nećete napredovati koliko biste mogli.

Gde je mera?

Setite se Zlatokose iz bajke sa tri medveda. Probala je kašu iz sve tri posude. Odustala je i od vruće i od hladne. Odlučila se za treću u kojoj je kaša bila topla ’baš kako treba’.

Šta je to ’baš kako treba’ što vas neće ’opeći’ i nećete morati da vidate opekotine niti će vas ’ohladiti’ tako da ćete izgubiti motiv da nastavite dalje? Ova metafora Zlatokose odlična je slika za pojam mere.

Samo, ako je svakodnevno na meniju mlaka kaša, gde se otvara prostor za učenje, nova iskustva, pomeranje granica?

Nauka je dala odgovor i pomogla praktičnim savetom.

Ljuti neprijatelji

Postoji pravilo koje su nakon više istraživanja izveli neurolozi sa Jejla. Ovo pravilo, nazvano ’pravilo 85’ svakome kaže koliko treba sebe da ’gura’, radi, insistira i ne odustaje kada uči.

Ovom pravilu je potrebno prethodno objašnjenje koje se tiče psihologije učenja.

Ako želite maksimum iz svog učenja, udobnost je vaš ljuti neprijatelj. Kada vam je sve potaman, stvari teku glatko, nema mnogo prepreka, centri u kori velikog mozga zaslužni za učenje se jednostavno gase. Dokazano i pokazano naučno.

S druge strane, ako ste toliko uporni da se iscrpljujete i gurate sebe do krajnjih granica u želji da postignete maksimum, nećete ga postići. Ovakvi ekstremi će vas slomiti i ne samo motivaciono.

Kako onda da znate da ste na dobrom putu i da nećete ’pući’ niti ćete ubiti svoje centre za učenje?

’Pravilo 85’

Naučnici sa Univerziteta Arizona doslovce kažu ovako:

Znaćete da postižete svoj maksimum u učenju ako ste uspešni u 85% vremena koje posvećujete poslu. Drugim rečima, 15% vašeg vremena treba da budu promašaji i neuspeli potezi.

To su idealne proporcije ako biste da znate da li koristite maksimum svojih kapaciteta. Dakle, ako ne pravite greške u 15% vremena, slobodno sebe možete još da izazivate i da pomerite granicu.

Učenje zapravo podrazumeva nesigurnost i neizvesnost i to su prilično stresna i neprijatna osećanja. Ali, ovakva osećanja, nažalost, šalju signale centrima za učenje u mozgu da treba da se ’popale’. Takav je proces.

Ako svakog dana vozite do posla isto rutom, sigurni ste, bezbedni, znate kada ćete stići na posao. Nema neizvesnosti, ali zato nema ni učenja. Naučnici bi vam preporučili da menjate put do posla.

Još praktičnih preporuka

Nisu loši ni saveti i preporuke da unesete u svakodnevicu male promene koje će vas i vaše centre za učenje izazivati kako biste koristili svoje kapacitete.

Na primer:

  • Putujte što više, koliko vam to dozvoljavaju vreme i novac. Idite na mesta gde još niste bili.
  • Menjajte dnevne rituale. Promenite mesto gde ručate, pijete kafu, promenite aktivnosti za slobodno popodne.
  • Počnite nov projekat. Iako možda ne uspe, garantovano će vam doneti nove informacije, znanja, ideje.
  • Razgovarajte sa ljudima čiji se stavovi bitno razlikuju od vaših. Ovo je posebno izazovno i višestruko intelektualno korisno.
  • U slobodnim trenucima pretražujte o idejama, pojmovima ili projektima koji su neobični i nesvakidašnji. Ovo ume da bude neiscrpan izvor inspiracije.

Ekipa sa Jejla navodi da je cilj uvođenja ovakvih pomeranja da se u život uvedu trenuci nepredvidljivosti i neizvesnosti. Kada je sve poznato i na mestu, to jeste umirujuće, ali vas ama baš ničemu neće naučiti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. […] ‘Pravilo 85’ postavili su znanstvenici s Yalea i koristit će vam ako želite znati koliko možete učiniti i gdje su vam granice.Bilo da učite strani jezik, učite skijati ili novi računalni program, vrijedi isto pravilo. Ako budete previše uporni i ‘gurate’ do krajnjih granica, bit ćete nervozni, umorni i na kraju odustati (vjerojatno ćete se ozlijediti na skijanju). Ako niste dovoljno uporni i ustrajni u učenju, nećete napredovati onoliko koliko biste mogli,prenosi bonitet.com. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde