Pet ’S’ o kojima svi pišu i pisaće

Foto: Twenty20

Ključne tačke
  • Poslednjih 20 godina u toku je hiperprodukcija knjiga popularne, poslovne, prodajne, liderske ’kakve već želite’ psihologije.
  • Bonitet.com izdvaja pet ‘S’ koja možete pronaći kod svakog autora i koja su temelj svake priče o uspehu i svrsi poslovanja.

Iako možda niste Voren Bafet liga, pa dnevno čitate 500 strana knjiga ili Stiven King za koga se zna da godišnje pročita bar 80 romana, sigurno čitate.

Pala su vam u ruke dela Dejla Karnegija, Robina Šarme, Brajana Trejsija, Džona Bruksa ili Danijela Kanemana. Svi su pisali sa ciljem da vi čitate i da vam skrate put do ciljeva koje ste sebi postavili, da vam pomognu da brže i lakše napredujete.

Poslednjih 20 godina u toku je hiperprodukcija knjiga popularne, poslovne, prodajne, liderske ’kakve već želite’ psihologije.

Bilo da ste lider, bilo da planirate takvu ulogu u poslu, bilo da ste deo tima ili volite samostalan rad, bilo da ste deo velike korporacije ili doprinosite poslu jedne preduzetničke radnje, uvek se postavljaju pitanja:

  • Zašto ste tu?
  • Šta vas pokreće?
  • Kuda ćete dalje?
  • Kako svoj život da prilagodite većim dostignućima čiji će pozitivni efekti ostati i posle vas?

O svemu tome pišu pomenuti autori. Ali, šta bi se moglo izvući kao zajedničko ili kako bi neko ko nikada nije čitao knjige takozvane popularne poslovne psihologije razumeo u čemu se tu radi?

Bonitet.com izdvaja pet ‘S’ koja možete pronaći kod svakog autora i koja su temelj svake priče o uspehu i svrsi poslovanja.

SVRHA. Ona je jedinstvena i niko je u vaše ime ne može definisati. Tajna je u tome da izdvojite vreme i sebi jasno predstavite vašu viziju, zvezdu vodilju.

STAV. Moglo bi se reći i ’principi’ po kojima radite i koji su osnova vašeg privatnog i poslovnog stava. Da li je to pravda? Fer igra? Skromnost? Pošto vam postanu jasni, razumećete i kako donosite odluke koje donosite i zašto radite kako radite.

STIMULACIJA. Morate da razumete i prihvatite kako funkcioniše vaš tim, ljudi sa kojima svakodnevno komunicirate, pa i ceo svet na kraju. Morate da pronađete načine da na sve njih pozitivno utičete, da ih stimulišete i pokrenete koliko je u vašoj moći. Taj pravac je veoma važan uz poštovanje vašeg stava i vaših osnovnih principa.

STRATEGIJA. Ako želite da ostavite iza sebe neki trag vredan pomena, morate imati i plan. Vaša strategija mora da se sastoji iz koraka koji će voditi ka neprestanom rastu i napretku. U poslu to bi značilo da će vaš tim imati misiju ostvarenja viših svrha.

STRPLJENJE. Uvek, svuda i svakome potrebno. Napredak traži vreme, uspeh voli strpljive. Biće faza kada ćete se možda pitati ’Čemu toliki rad i trud?’. Ali, ono što što ćete pročitati kod svakog cenjenijeg autora je da životi sa višim ciljevima, na višim nivoima, nose i velike terete.  

I, gratis šesto S.

SREĆA. Putovanje kroz život koji ste odabrali, a koje za cilj ima više svrhe koje prevazilaze vaše lične potrebe, zove se sreća.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde